sofia baner

Смяна на тръба в бойлер

( Оценка 4.0 ) от ( 3 отзива )

Смяна на тръба в бойлер е процедура, която се извършва при нарушаване целостта на тръбата за топла вода на бойлер. Тръбата за топлата вода е разположена по цялата дължина на бойлера, като е монтирана към водосъдържателя в долната му страна. Тръбата преминава през бойлера и достига на 1-2 см от най-високата му точка. Целта на изходящата тръба на бойлера е да служи за обезвъздушаване и да черпи топла вода от горните слоеве на водата, където е най-топла.

Смяна на тръба в бойлер

смяна на тръба в бойлерКак се сменя тръба за топлата вода на бойлер? Процедурата може да се извърши по различни начини от вида на тръбата (пластмаса или метал неръждавейка). Някои бойлери може да им се подмени тръбата без да се отваря фланеца на бойлера, докато при други това е невъзможно. Преди да предприемете смяна на тръбата на топлата вода е необходимо да спрете водата към бойлера, да изключите електрическото захранване и да източите бойлера. За да източите бойлера трябва да демонтирате възвратният клапан, монтиран на тръбата на студената вода и захранващите тръби.

Едва тогава ще имате достъп и видимост до тръбата за топлата вода на бойлера. Повечето модели и производители са предвидили смяна на тръбата без да се отваря бойлера. За извършване на смяната се използва специален инструмент, които захваща тръбата от вътре след което се издърпва навън. При бойлери монтирани близо до стени или пода е възможно да се наложи демонтаж на бойлера и повторен монтаж, което усложнява и ускъпява ремонта. Това се отнася особено за тръбите от неръждавейка.  

Тръбите на топлата вода се пукат и амортизират единствено и само ако сап пластмасови. Износването се дължи на топлата вода в бойлера, които уврежда свойствата на тръбата, както и топлината от нагревателя на бойлера. Обикновено всички тръби се пукат в близост до електрическият нагревател, долу в ниското от където започват да засмукват студена вода. Тако бойлера не само смесва дводата и нямате топла вода на душа или мивката, а неможе да изчрпе своята топла вода.

Сервиз за ремонт на бойлери

Смяна на тръба в бойлер е желателно да се извършва само след оглед и диагностика на проблема. Често се случва да се подменят напълно здрави тръби и причината да е в друг елемент от бойлера.

При подмяна на стара тръба с нова е желателно да се използват оригинални тръби на дадената марка бойлер. Използването на различни тръби и заместители не гарантира уплътняване на тръбата около водосдържателя. Това може да е причина за засмукване на студена вода от долната част на бойлера.  Ние извършваме посещение на адрес за диагностика и ремонт на бойлери, доставка и монтаж на бойлери, ремонт и монтаж на бойлери, свързване на бойлери към водопровод и ел мрежата, както и свързване на бойлер към парно.