sofia baner

Полезна информация

Разликата между абсорбатор и аспиратор (анг).

Чистене на асп. филтър

Вентилациите в кухнята.

Професионален монтаж на аспиратори

Видео:

Монтаж на аспиратор на стена

Монтиране на островен аспиратор

Чистене на филтър и вентилатор

Почистване на филтър на абсорбати

Цени за монтаж на аспиратори и абсорбатори

( Оценка 3.4 ) от ( 75 отзива )

Опител ел техник за монтиране на абсорбатор/ аспиратор
цени за монтаж на аспиратори и абсорбатори

 Монтажът на аспиратор/абсорбатор е сложен технически процес, който изисква професионални знания и умения и точни инструменти. Специалистът по монтаж на аспиратори трябва да умее да прецени правилния модел аспиратор, като се съобрази задължително с обема на помещението, където ще бъде поставен, както и с много други фактори, които са важни за правилната и ефективна рабокта на аспиратора.

 Първият важен фактор, който оказва най-пряко въздействие върху осигуряването на пречистен от неприятни миризми въздух е  капацитетът на аспиратора. Той се формулира като  количеството въздух в кубически метри, които аспираторът извежда през въздуховод за един час, при трасе един линеен метър + завой с ъгъл 90 градуса + един линеен метър.     

 Абсорбаторът трябва да може в рамките на 1 час да осъществява 10 пречиствания на въздуха, като капацитетът се избира на база на обема на помещението, съобразен с дължината и диаметъра на тръбният  до вентилацияата или комина.

 Вторият важен фактор е размерът на аспиратора. Стандартните ширини за абсорбаторът са 60, 90 и 120 см. Основно правило е, че повърхността на готварския плот не трябва да бъде по-широка от тази на аспиратора, в противен случай капацитета на аспиратора се разделя на три, т.е ефективността намаля три пъти. Много важно ее и височината на монтаж на аспиратора. Височината на монтаж на аспиратора се измерва от нивото на плота(кухненският плот). Тази пвисочина на монтаж не трябва да е между 50-70 см.

Монтаж на аспиратори и абсорбатори в София

Аспираторите се делят на четири основни групи:

 • стандартен тип – това са аспиратори закрепени директно на стената, без декоративни елементи;
 • за вграждане – аспиратори закрепени в шкаф или под шкаф или друга кухненска мебел
 • островен тип (телескопичен) закрепени за тавана или таванска конструкция и висят над кухненският плот с ел. уредите;
 • каминен тип - стандартен тип аспиратор, който се монтира на стената с декоративен ефект, за да се осигури скриването на въздуховода;

 Всеки един тип аспиратор се поставя по различен начин и всеки тип аспиратори предлага разнообразие от търговски марки и модели. За да бъде ефикасно поглъщането на изпаренията, образували се в процеса на готвене, се препоръчва монтажът на аспиратора да бъде на разстояние не по-малко от 50 см и не на по-голямо разстояние от 65-70 см от електрическия плот. За уреди, работещи на газ се препоръчва разстоянието да се увеличи с по 5 см – съответно: поставяне на аспираторът на оптимална височина около 70 см. Тези разстояния се препоръчва да се спазват, за да се избегне бързо замърсяване на филтрите, които улавят мазнините и турбините на аспиратора да имат тяга над парите.

 Желателно е изводът за дима да се намира максимално близо до аспиратора и се препоръчва  въздухопровод да бъде с диаметър между ф 120 и ф 150 мм. При следните случаи - когато изводът е свързан към общия комин на сградата, както и ако аспираторът работи с филтри от активен въглен. Задължително на изхода на въздуховода на  аспиратора трябва да се монтира възвратен клапан. По този начин се игнорира проблема с връщането на неприятни миризми вътре в помещението, а в зимните мсеци при промяна на атмосферното налягане и на студена въздушна маса. Монтажа на възвратният клапан може да стане на самият аспиратор и на розетката с прехода, непосредствено преди комина, като самият монтаж на възвратната клапа се определя от вида на аспиратора.

    Монтажът на аспиратор може да се раздели на три основни вида:

 • монтаж на аспиратор с рязане и къртене на отвори;
 • смяна на аспиратор при вече съществуващ аспиратор;
 • стандартен монтаж на аспиратор на ново място с готови изводи;

 При  монтаж  на аспиратор с рязане или пробиване на отвори без значение от вида на аспиратора отнема повече време и материали. При такъв монтаж обикновенно нямаме отвор към коминското тяло и нямаме налична розетка. Ако аспираторът е за вграждане или от островен тип нямаме и отвори в шкафовите и конструкцията на тавана. Такъв монтаж е свързан с нуждата от употреба на  пробивни инструменти и вдигане на шум и прах.

Монтажа на аспиратор със къртене и рязане на отвори  се характеризира със следните допълнителни особености:

 • оразмерява се мястото на свръзване на аспиратора с цел да се прецени  с точност мястото на отвора за въздуховода;
 • извършва се рязане на отворите ако е ПДЧ или гипскартон;
 • пробива се отвор в коминското тяло;

 Вторият вид монтаж е, когато ще се прави смяна на аспиратор, т.е. монтаж на нов аспиратор и демонтаж на стар аспиратор или монтаж на новият аспиратор на мястото на старият. При такъв вид монтаж първо трябва да се съобразим с размерите на старият аспиратор, който ще бъде демонтиран, размерите на тялото на новият аспиратор (височина и ширина), както и диаметърът на присъединяване на въздуховодната тръба(въпреки, че за последното има налични преходи в размерите).

При разлики във размера и формата на изходния отвор на аспиратора, въздуховода и розетката на коминното тяло се използват преходници, които дават възможност да се монтира аспиратор с правоъгълна PVC тръба за въздухопровод в кръгла розетка на коминското тяло. Използването на такъв преходник оскъпява цялостния монтаж на аспиратора.

Случай на монтаж на нов аспиратор с демонтаж на стар имаме, когато е направен отвор в коминното тяло с монтирана розетка за островния тип и стандартния монтаж. А при аспираторите за вграждане с изрязани отвори за въздуховода се изисква демонтаж на стар аспиратор, т.е на старото място на аспиратора. Когато размерът на диаметъра на розетката на коминното тяло с въздуховода и изходния отвор на аспиратора съвпадат – не се налага монтиране на допълнителни преходници (адаптери).
    
Третият вид монтаж е стандартния монтаж на аспиратор. Това е най-лесният и най-бърз монтаж. Цената на този вид монтаж е най-ниска. Стандартният монтаж е наличен при следните особености: наличие на направен отвор в коминското тяло с монтирана розетка за островният тип и свободностоящият монтаж. А при аспираторите за вграждане с изрязани отвори за въздуховода и без включен демонтаж на стар аспиратор, тоест на ново място.

Цени за монтаж на аспиратори и абсорбатори

Нашите цени за отделните видове услуги за монтаж на аспиратори са:

 • пробиване на отвори за дюбели /или винтове за дърво/- 8,00 лв
 • доставка и монтаж на дюбели/ или винтове за дърво/ - 12,00 лв
 • закрепване,монтаж и нивелиране на аспиратора – 24,00 лв
 • захранване с напрежение/ вкл и захранващ кабел при нужда/ до 2 м – 14,00 лв
 • изграждане на нова електрическа инсталация специално за аспиратор или преправяне на стара - цена след оглед
 • оразмеряване и рязане на ПДЧ  ф 125 за 1 брой – 9,50 лв
 • оразмеряване и къртене на отвор в тухла/газобетон/ и монтаж на розетка за 1 брой – 44,00 лв
 • оразмеряване и къртене на отвор в бетон и други подобни материали – 49 лв./ час.
 • доставка и монтаж на въздуховода / до 2,80 м/ – 34,00 лв.
 • монтаж на въздуховод с дължина над 3 м – цена след оглед
 • монтаж и демонтаж на декоративни елементи (капаци, решетки, лайсни, дръжки, вратички, панти и др.) - 25 лв./ час.
 • боядисване, лакиране, замазване, шпакловане – цена след оглед
 • тестване и демонстрация на работата пред на клиента - безплатно
 • почистване и извозване на отпадъците – безплатно
 • доставка на аспиратор – безплатно след договор
 • демонтаж на стар аспиратор – 12,00 лв
 • монтаж на възвратен клапан при филтри с активен въглен - 17 лв.
 • такса за посещение на адрес - 30 лв.

Сервиз за ремонт и монтаж на аспиратори София .

 Тези цени важат за монтаж на аспиратори с един и два мотора и ширина до 90 см. По-големи и професионални аспиратори, както и аспиратори от островен тип се монтират на цени по договаряне само след оглед на място.

 При по-големите аспиратори се взема предвид тяхната големина и тежест, а при островният тип е най-важен начина на закрепяне за тавана. Островните аспиратори могат да се монтират с дюбели или анкери  за тавана при стоманобетонна конструкция или да се захванат за конструкцията на тавана при окачени тавани и гипскартон.  

 Популярни марки аспиратори и абсорбатори които доставяме и монтиране са тека, фабер, фагор, елика, маример, бош , aeg, electrolux, нео, simens, samsung, Turboair, jetair и др.

При извършване на услугата монтаж на аспиратор се издава   гаранция  от 24 месеца за монтажните дейности. Фирмата предлага доставка, смяна и монтаж на аспиратори, както и ремонт на аспиратори на място за София.