sofia baner

Как да установим кражба на ток

( Оценка 4.0 ) от ( 2 отзива )

как да установим кражба на ток

Доказване на кражба на ток от опитен ел техник

 В днешни дни кражбата на ток е ежедневие. Ежедневно се публикуват съобщения за кражба на ток по вестници, по телевизията, а някои от нас даже и са потърпевши от кражби на електроенергия. Кражбите на ел енергия могат да се разделят на кражби от еблектропреносните и електроразпределителните дружества - Чез, Е-он, ЕВН и други и кражби от частният клиент на дружествата.

 Първата кражба се извършва като се манипулира електромера с магнит, кражба на ток с дистанционно или други методи и схеми на кражба на ток. Така нарушителя на закона ощетява директно дружествата. Естествено понякога схемите са толкова професионални, че се засичат трудно т самите тях.

 Вторият вид кражба си е посредством електрическа нерегламентирана връзка. При кражба на ток от краен потребител 100% става дума за кражба на ток от съседите. При завишаване на сметките ви за електричество с повече от 30% в продължение на повече от два месеца се касае за кражба на ток от вашата ел инсталация, след електромера. При такъв тип кражба идва въпроса:

Установяване на кражба на ток?

 Първото нещо което трябва да направите е да сравните фактурите, да проверите цените и изразходената ел енергия по периоди, като трябва да засечете в кои ентервал се харчи най-много. При възможност повикайте фирма за кражба на ток. При съмнение за кражба на ел енергия не казвайте на съседите, дори и най-близките ви, а при възможност и на домоуправителя. При посещение на фирмата им осигурете достъп до ел таблото и апартамента ви, като им предоставите фактурите си за 4-6 месеца назад.

 При проверка за кражба на ток се обследва електромера (очита ли правилно и точно), преглеждат се електрическите връзки на вашата захранваща линия в самото табло,  проверява се захранващият електрически кабел до вашето ел табло и самата ваша домашна инсталация. При нужда се обследват и електрическите уреди в дома ви за отечка - бойлер, пералня, печка, фурна и други постоянно захранени ел уреди. 

 За самото откриване на кражбата се ползват специални уреди - мултимер, волтмер, ампермер, амперклещи, детектори, зумери, сканиращи устройства, термокамери и още много други уреди и инструменти правещи възможно откриването на кражба на ток. Много важно е и лицето търсещо кражбата на ток да е компетентно и да е запознато със схемите за кражба на ток, както и използваните трикове.

 Може сами да установите кражбата на ток, да локализирате мястото и начина на кражбата, но при нужда от констативен протокол ще е необходимо да се обърнете към специализирани и лицензирани фирми за кражба на ток. Констативният протокол трябва да е издаден от лицензирана фирма, като има подпис и печати на фирмата.

 При доказана кражба на ток може да търсите правата си единствено по съдебен ред за което ви е необходим констативен протокол за кражбата. Кражбата на ток е престъпление и се наказва от закона! 

Професионален ел техник за доказване кражба на ток.

Цени за откриване кражба на ток може да видите тук.